Osse jongeren niet in de kou in Corontaijd

Goed resultaat voor Young Talent Pool
IBN en gemeente Oss hebben in de regio een aanpak ontwikkeld die we de Young Talent Pool noemen. Jongeren die in de bijstand dreigen te komen, gaan naar een Talentdag bij IBN.

Inmiddels zijn er na één Talentdag zo’n 15 jongeren uit Oss aangemeld.

De eerste jongeren hebben hun contracten binnen en gaan aan het werk. IBN en gemeente Oss bemiddelen ook druk voor andere jongeren. Zodat ook zij zo snel mogelijk aan de slag kunnen. Corona is een spannende tijd. Met Young Talent halen gemeente Oss, IBN en natuurlijk de jongeren er het beste uit.

Corona treft jongeren hard
‘De coronacrisis treft ons allemaal, maar jongeren soms nog harder. We zagen de afgelopen maanden de werkloosheid vrij stabiel blijven of licht stijgen. Bij jongeren was dat anders; er was een flinke stijging in het begin van de crisis.’, zegt wethouder Kees van Geffen van gemeente Oss. ‘Veel jongeren hebben kleine of flexibele contracten. Zij zijn het eerste de klos als bedrijven zich onzeker voelen. Of ze komen van school en er is ineens geen werk in hun richting.’

Jongeren blijven speelklaar
Vanuit vorige crises leerde gemeente Oss dat jongeren thuis laten zitten funest is. Hun arbeidsmoraal zakt weg, ze hebben beperkte werkervaring en hun vaardigheden verslappen. Daarom ging gemeente Oss aan de slag om jongeren zoveel mogelijk uit de bijstand te houden. En om hen voor te bereiden voor de arbeidsmarkt. Dat doet Oss met haar vaste partner IBN. Daar kunnen jongeren die willen werken, meteen aan de slag.

Young Talent Pool
Mariska van der Heijden is consulent bij de gemeente en contactpersoon voor IBN. ‘IBN ontwikkelde in de regio een aanpak die we de Young Talent Pool noemen. Jongeren die dreigen in de bijstand te komen, gaan naar een Talentdag bij IBN. Daar krijgen ze informatie over het werk dat IBN biedt, en over het werk bij werkgevers waar IBN zaken mee doet. We hebben het over werk bij hele verschillende bedrijven; logistiek, productie, schoonmaak, techniek, groen, bouw, vervoer.

Er is veel mogelijk bij Young Talent omdat we beschikken over een sterk netwerk van werkgevers in de regio. En hoewel het met sommige bedrijven slecht gaat, zijn er ook bedrijven die nog steeds zitten te springen om werkkrachten.’

Traject naar werk, en nog meer
Young Talent Pool geeft de jongeren voorlichting en keuze. Ook kijken ze met de jongere wat het beste bij hen past. Bij een passende match komt de jongere in dienst en krijgt meteen een contract en salaris. Daarnaast krijgt de nieuwe jonge werknemer persoonlijke begeleiding. Soms is dat een coach die helpt bij de ontwikkeling van sociale vaardigheden. Soms zijn het cursussen of bijscholing voor extra (deel)certificaten.

Van der Heijden: ‘We houden de jongeren uit de bijstand en investeren in hun loopbaan. De jongere kan maximaal anderhalf jaar via de Young Talent Pool aan het werk blijven. Genoeg tijd om veel te leren en goede werkervaring op te doen voor een volgende carrièrestap.’