Oplichters tegen Corona

Wij willen graag een ernstige vorm van oplichting bij u onder de aandacht brengen. Met name senioren worden hierbij benaderd door oplichters. Het gaat over een nepafspraak voor het coronavaccin. Als u kans ziet deze informatie verder te verspreiden, graag! Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Wellicht heeft u het al in een van de regionale kranten gelezen. In de editie van 20 januari van het Eindhovens Dagblad is een interview met KBO-Brabant opgenomen. 

Waar gaat het om?

Oplichters in de periode van vaccinatie tegen corona
De daders doen zich (bijvoorbeeld) voor als ‘Team Thuiszorg’ of ‘GGD’. Of het is zogenaamd een gezamenlijke actie van huisartsen, Thuiszorg en GGD. Mensen worden gebeld om een (nep-)afspraak te maken voor vaccinatie tegen corona. Er wordt geld voor gevraagd. De daders hebben op elke vraag een antwoord paraat. Ze beweren bijvoorbeeld dat het slachtoffer nog een brief ontvangt, maar er moet nu wel alvast betaald worden via een digitaal betaalverzoek. Er wordt beweerd dat de verzekering het terugbetaalt. Trap er niet in, want het zijn allemaal leugens om mensen geld afhandig te maken.

De coronatest en het vaccin zijn altijd gratis!
Hoe het echt werkt:
De GGD ’s vragen nooit geld voor coronatesten of vaccinaties. Zodra u aan de beurt bent voor het coronavaccin ontvangt u een brief van de GGD. In die brief staat een telefoonnummer, u belt zelf naar de GGD om een afspraak te maken.

Vertrouw altijd op uw ‘niet pluis gevoel’
Waar kunt u terecht? 

KBO-Brabant wil u natuurlijk altijd te woord staan maar soms moet er snel gehandeld worden. Maak geen geld over, hang op en meld het allereerst bij de politie. Heeft u wel geld aan oplichters overgemaakt, bel direct uw bank. Soms kunnen zij het betaalverkeer nog stopzetten. Ook kunt u terecht bij de fraudehelpdesk: 088-7867372.

Bij twijfel kunt u altijd de GGD bellen op nummer 0800-1351. Zij zijn dagelijks (ook in het weekend!) telefonisch bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. 

Voor ouderen en mensen met een beperking is een aparte website gemaakt,  lees meer -> Leven in coronatijd als je risico loopt | Vilans