Laat u geld liggen?

Uit de praktijk blijkt dat veel mensen, vooral ouderen, geld laten liggen bij de Belastingdienst. Dit omdat ze geen aangifte inkomstenbelasting doen of geen toeslagen aanvragen.

Ook als u niet verplicht bent tot aangifte inkomstenbelasting, is het vaak toch verstandig dit te doen. Het gaat bij de inkomstenbelasting meestal om een bedrag tussen de €200 à €700. Dit bedrag kan voor het huidige jaar, maar ook tot alle 5 jaren hiervoor worden aangevraagd bij de Belastingdienst.

ONS welzijn heeft ruime ervaring bij het doen van aangifte inkomstenbelasting en het recht op toeslagen te onderzoeken/aan te vragen. Deze ervaring leert ons dat niet iedereen gebruik maakt van haar/zijn mogelijkheid op geld terug te vragen van de Belastingdienst.

Hoe komt u erachter of u geld van de Belastingdienst (inkomstenbelasting, zorgtoeslag of huurtoeslag ) kunt terug krijgen? Meestal kunnen wij met één gesprekje zien of u recht heeft op geld van de Belastingdienst.

Laat geen geld liggen en neem contact op met ONS welzijn (088-374 25 25). Deze dienstverlening is gratis.

Een voorbeeld: U heeft alleen AOW en een klein beetje pensioen. Dan doet U er verstandig aan om aangifte te doen, ook als dit volgens de Belastingdienst niet nodig is.

Een AOW-er met partner heeft  recht op algemene heffingskorting en ouderenkorting. Een AOW-er zonder partner heeft daarnaast recht op alleenstaande-ouderenkorting. Met alleen de AOW worden de genoemde kortingen niet helemaal opgemaakt. Dit betekent dat er nog korting over is om toe te passen op het pensioen. Deze overgebleven korting zal de Belastingdienst aan U uit keren als U aangifte inkomstenbelasting doet.

Opmerking: er is in het voorbeeld van uit gegaan dat er geen aftrekposten zijn.

Let op: Vanaf 2022 vereist de belastingdienst een DigiD-code met sms-controle. Ook hiervoor kunt U contact opnemen met ONS welzijn (088-37 425 25) .