GEDEPUTEERDE SWINKELS BEZOEKT VESTINGSTADJE RAVENSTEIN

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

Voor de tweede keer in een maand tijd kwam gedeputeerde Henri Swinkels (Leefbaarheid en Cultuur) op bezoek in Ravenstein. Tijdens Open Monumentendag maakte hij een stadswandeling.

“Dus hier stroomde de Maas vroeger. Daar verderop zie je nog de grote rondelen van het kasteelterrein. En met het water uit de Maas lieten ze dan daar het land onderstromen, om de vijanden buiten de stad te houden. Wist je dat ze die methode hier hebben uitgevonden?” Gedeputeerde Swinkels heeft geluk. Hij heeft vandaag een gids die werkelijk alles weet van de Zuiderwaterlinie en de geschiedenis van Ravenstein, Joost Vlemmix. Hij en wethouder Johan van der Schoot leiden de gedeputeerde rond.

Geschiedenisles
Die rondleiding begint met een geschiedenisles in het Raadhuis en een wandeling langs het kapucijnenklooster. Ook neemt het gezelschap een kijkje in de omgespitte tuin van prof. Van Mourik. Van Mourik vond daar resten van de vestingwal en een schootsveld. Die legt hij nu bloot. Zo wil hij dit stuk geschiedenis toegankelijk maken voor volgende generaties.

Vestingstadje
Eerder dit jaar kwam Swinkels’ voorganger Brigite van Haaften het kloosterpoortje in Ravenstein bewonderen. Dat wordt nu gerestaureerd met subsidie van de provincie. Twee weken geleden was Swinkels nog in de molen, in het kader van de Dorpen Derby, waar Ravenstein een van de finalisten is.
Vandaag is het de Zuiderwaterlinie die de gedeputeerde naar het vestingstadje brengt, vertelt hij: “De provincie helpt met kennis en subsidie mee om de vestingwerken te behouden. Ravenstein is een belangrijke schakel in de Zuiderwaterlinie. Die verbindt tien Brabantse vestingsteden met elkaar: van Bergen op Zoom tot aan hier, Ravenstein en Grave.”

Na de wandeling bezocht de gedeputeerde het Museum voor vlakglas en emaillekunst en klom hij tot boven in de molen.