EXTRA GELD BESCHIKBAAR IN 2015 EN 2016: DE HUISHOUDELIJKE HULP TOELAGE

Negen gemeenten in de regio Brabant Noordoost ontvangen extra geld om de werkgelegenheid in de Huishoudelijke Verzorging te behouden. De gemeenten Bernheze, Boekel, Boxmeer, Landerd, Maasdonk, Oss, St. Anthonis, St. Oedenrode en Veghel zetten de Huishoudelijke Hulp Toelage in om een algemene voorziening te creëren op het gebied van de Huishoudelijke Verzorging. Met een algemene voorziening bedoelen we een voorziening waar iedere burger huishoudelijke hulp kan inkopen. De zorgaanbieders Aktiefzorg, Buurtzorg, Brabantzorg, Breederzorg, Interzorg, Tzorg, TSN, Laverhof en Pantein bieden deze voorziening aan.

Extra beschikbaar
Het kabinet stelt in 2015 en in 2016 landelijk €75 miljoen per jaar extra beschikbaar voor een huishoudelijke hulp toelage (HHT). Daarmee wil het kabinet de vraag naar huishoudelijke hulp stimuleren zodat er wat werkgelegenheid blijft behouden binnen de zorg.
De negen gemeenten hebben een aanvraag gedaan voor de extra gelden en krijgen in 2015 €1.625.000 van het ministerie. Dit bedrag ontvangen de gemeenten nog een keer voor het jaar 2016. In totaal ontvangen de negen gemeenten dus ruim 3,2 miljoen.

Hulp met korting voor WMO-klanten
De algemene voorziening komt naast de maatwerkvoorziening die we kennen binnen de WMO.
Iedereen die huishoudelijke hulp zoekt kan hier terecht. De negen gemeenten gebruiken het geld van de HHT om Wmo-klanten de mogelijkheid te bieden zelf hun huishoudelijke hulp te regelen met korting. Aktiefzorg, Brabantzorg, Breederzorg, Interzorg, Tzorg, Laverhof en Pantein zorgen ervoor dat deze voorziening er vanaf 1 januari 2015 is.