AVONDJE WEG? LICHT AAN EN DEUR OP SLOT!

In de maand december worden de meeste inbraken gepleegd. Inbrekers zien 's avonds aan onverlichte huizen dat de bewoners niet thuis zijn. Bovendien zijn er minder mensen op straat, waardoor er minder goed zicht is op verdachte situaties. Zorg daarom voor een veilige woning, ook als u ’s avonds weg bent. Dus avondje weg? Licht aan en deur op slot!

Wat kunt u doen om het de inbreker moeilijk te maken?

  • Verlichting geeft een bewoonde indruk. Gebruik een tijdschakelaar en vergeet de buitenlamp niet. Een inbreker staat niet graag in het licht.
  • Trek uw deur niet alleen dicht maar draai de sleutel om in het slot. Zorg voor goed hang- en sluitwerk.
  • Informeer de directe buren of bevriende straatbewoners wanneer u niet thuis bent. Zij kunnen bij verdachte situaties, zoals lawaai in huis of verdachte personen bij de deur, de politie inschakelen via 112.
  • Zet digitale buurtpreventie in, zoals een WhatsApp-groep of de Buurtapp. Met deze apps kunt u via uw mobiele telefoon op de hoogte blijven van wat er speelt in de buurt en buurtbewoners informeren over verdachte omstandigheden. Want ook al is het lastig om inbrekers op heterdaad te betrappen, als dit gebeurt, is dat vaak te danken aan oplettende omwonenden.
  • Wacht niet tot het te laat is, maar ga zelf aan de slag met veilig wonen. Want een goed beveiligde woning én uw oplettende gedrag zorgt voor maximaal 90% minder kans op een inbraak. Door heel Nederland zijn Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW)-bedrijven gevestigd. Zij helpen u hier graag bij.

Kijk voor meer preventietips en het dichtstbijzijnde PKVW-bedrijf op www.politiekeurmerk.nl/bewoners.

Controleer zelf hoe veilig uw woning is
Met de scan van Politiekeurmerk controleert u zelf eenvoudig hoe veilig uw woning is. Daarnaast ziet u wat u kunt doen om uw veiligheid te verbeteren. Het invullen van de scan duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. Na afloop ontvangt u direct een persoonlijke advies. U vindt de scan op www.politiekeurmerk.nl/bewoners.

Wat doet de gemeente tegen woninginbraken?
Samen met de wijkteams en politie werken wij aan een veilige woonomgeving voor de bewoners van de gemeente Oss. Dat doen we niet alleen in december. We zorgen  standaard voor goede verlichting in de wijken en we snoeien de struiken. Dit geeft goed zicht op woningen en dat schrikt inbrekers af. We versturen brieven naar bewoners van wijken waar een inbraak of poging tot inbraak plaatsvond. En we organiseren regelmatig acties in buurten en wijken om inwoners bewust te maken van de risico’s die zij lopen op een inbraak. Dit doen we samen met de wijkteams en politie.

Vragen?
Hebt u nog vragen? Neem dan contact op met Gemeente Oss, P. van Venrooij, telefoonnummer 14 0412 of mail naar woninginbraak@oss.nl