250 gratis mezennestkasten tegen bestrijding van de eikenprocessierups

De gemeente Oss geeft de eerste week van het nieuwe jaar 250 gratis mezennestkasten weg. Mezen, zoals de koolmees en de pimpelmees, zijn natuurlijke bestrijders van de eikenprocessierupsen. Deze rupsen veroorzaken vooral in de zomer veel overlast in de gemeente. De mezenkastjes komen van een sociale meubelfabriek en zijn gemaakt van afvalhout . Na inschrijving kun je het kastje tussen 3 en 10 januari ophalen bij Natuurcentrum en kinderboerderij De Elzenhoek.

Natuurlijke bestrijders
Elk jaar zorgt de eikenprocessierups weer voor overlast dankzij zijn brandharen.
Eikenprocessierupsen worden gegeten door vogels, maar vooral mezen zijn dol op deze rups.
Om ervoor te zorgen dat we komende zomer minder last hebben van de rupsen, deelt de gemeente Oss 250 gratis mezennestkastjes uit. Door de kastjes op te hangen en zo de omgeving aantrekkelijk te maken voor mezen, bestrijden de kleine vogels de rups op een natuurlijke manier. Beter voor het milieu en goed voor de mees!

Circulair - van oud naar nieuw
De mezenkastjes zijn gemaakt in een sociale meubelfabriek waar onder andere mensen werken die het tijdelijk moeilijk hebben of dagbesteding doen. Ze zijn gemaakt van gebruikt hout en afvalhout uit de gemeente Oss. Denk aan hout van oude tuinschuttingen, restanten van timmerbedrijven en aanmeerpalen uit de Maas.  

Schrijf je in
Woon je in de gemeente Oss en heb je een rustige, natuurlijke plek waar je in januari een mezennestkast op kunt hangen, het liefst in de buurt van een eikenboom? Dan kun je je inschrijven voor een gratis mezenkast via nme.elzenhoek@oss.nl. Per adres kun je 1 kastje aanvragen en op = op.